Toti romanii sunt interesati de asta! Cum iesi la pensie cu 5 ani mai devreme!
Adaugat pe: 10 martie 2016

Toti romanii sunt interesati de asta! Cum iesi la pensie cu 5 ani mai devreme!

Dacă nu mai ai chef să muncești și ai realizat stagiul complet de cotizare ai dreptul să ieși mai devreme la pensie. Poți profita de prevederile legale doar în cazul în care mai ai cinci ani până la pensionarea pentru limită de vârstă.
Toti romanii sunt interesati de asta! Cum iesi la pensie cu 5 ani mai devreme!

Potrivit legii, persoanele care au realizat stagiile complete de cotizare, precum și cele care le-au depășit cu până la zece ani pot solicita pensionarea anticipată parțial.

publicitate

Reducerea vârstei este de maximum cinci ani.

Când se iese anticipat luna aceasta

Concret, dacă, în luna martie, vârsta pensionare normală la femei este de 60 de ani, cea parțială nu poate fi mai mică de 55 de ani. Același calcul este valabil și pentru bărbați.

În cazul acestora, pensionarea pentru limită de vârstă se face acum la 65 de ani, iar cea anticipată parțial la 60 de ani.

Stagiul complet de cotizare este în acest moment de 33 de ani și 3 luni pentru femei și de 35 de ani pentru bărbați.

Vârsta standard de pensionare la femei crește progresiv cu câte o lună, o dată la trei luni. Astfel, în ianuarie 2023 vor ieși de pe piața muncii cele născute în ianuarie 1967, la 63 de ani.

Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la această categorie de pensie nu se cumulează cu nici o altă reducere reglementată de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special.

Studiile superioare nu se calculează

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu sunt luate în considerare perioadele în care solicitantul:

-a beneficiat de pensie de invaliditate;

-a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat conform legii, pe durata normalå a studiilor respective, cu condițiile absolvirii acestora;

-a satisfăcut serviciul militar, ca soldat în termen sau cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prozonierat.

Valoarea pensiei anticipate parțiale se stabilește în funcție de cuantumul celei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Vezi ce documente sa depui pe click.ro.


loading...


loading...
Feminis.ro
IncomeMagazine.ro
Obiectiv.info STIRI ASEMANATOARE
Citeste despre: , , , , ,
Bewoman.ro pe Google+
Loading...
Mama de profesie

Introdu in campul alaturat e-mail-ul tau si vei primi zilnic, noutati si sfaturi utile!

Email:

 
VERSIUNEA MOBILA
Servere dedicate, Gazduire, VPS