Meteorologii, anunt fara precedent! Prognoza pentru iulie si august e INGRIJORATOARE
Adaugat pe: 24 aprilie 2017

Meteorologii, anunt fara precedent! Prognoza pentru iulie si august e INGRIJORATOARE

Vara anului 2017 se estimeaza a fi una calduroasa, posibil cu cantitati reduse de precipitatii in lunile iulie si august, fapt ce va duce la o intensificare a fenomenului de seceta, a declarat, joi, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.
Meteorologii, anunt fara precedent! Prognoza pentru iulie si august e INGRIJORATOARE

„Asadar o vara mai calduroasa, posibil. O vara deficitara, posibil in special in lunile iulie si august, cu cantitati de precipitatii reduse, care sa determine o intensificare si o accentuare a fenomenului de seceta, dar si extindere in aceleasi zone in partea de sud, sud-est si est a Romaniei.

publicitate

Desigur ca trebuie sa privim cu rezerve aceste informatii si sa urmarim evolutia si informatiile meteorologice prin acele prognoze de pana la doua saptamani, care sunt publice pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie astfel incat, in termen de doua saptamani, sa incercam sa adaptam fiecare perioada favorabila pentru agricultura si orice alt domeniu. Dar chiar si cu un grad de realizare mediu de 60-65% al acestor informatii ne putem face o imagine, cel putin pentru fermieri, a ceea ce urmeaza in urmatoarea perioada asftel incat sa decida ce soiuri sa cultive”, a spus Elena Mateescu, la un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Meteorologiei.

Acesta a explicat ca estimarile sezoniere de la Centrul European pentru Prognoza pe Medie Durata indica pentru lunile martie – mai 2017 cantitati de precipitatii apropiate de mediile multianuale in regiunile sudice si sud-estice, iar in restul teritoriului acestea vor prezenta o tendinta spre excedent. Estimarile de precipitatii pentru iunie 2017 sunt apropiate de mediile multianuale in regiunile centrale si nordice, iar in restul teritoriului acestea vor prezenta o tendinta spre deficit.

In lunile iulie si august, precipitatiile lunare vor fi deficitare in cea mai mare parte a teritoriului, cele mai mici valori estimandu-se in special in zonele sudice si sud-estice ale tarii, scrie bzc.ro.

Elena Mateescu sustine ca estimarile sezoniere de la Centrul European pentru Prognoza pe Medie Durata indica pentru vara lui 2017 temperaturi medii apropiate de normele climatologice in luna iunie si peste acestea in lunile iulie si august, indeosebi in zonele sudice, sud-estice si local in cele vestice.

Potrivit acesteia, anul 2016 la nivel global a fost deja validat ca fiind cel mai cald an din istoria masuratorilor meteorologice, mai cald decat anul anterior cu aproape 0,2 grade Celsius. De fapt, ultimii trei ani au fost detronati la rand prin anii urmatori consecutivi.

Analiza realizata din 1961 si pana in prezent arata ca, din 1998 si pana in prezent, s-au inregistrat abateri termice pozitive fata de media climatologica multianuala a perioadei climatice de referinta, 1961 – 1990, din care in cinci ani consecutivi, respectiv 2012 – 2016, au fost abateri de peste 1,5 grade Celsius. Anul 2015 a inregistrat o abatere termica pozitiva de aproape 2 grade C.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a organizat, joi, un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Meteorologiei, a carui tema a fost „Sa intelegem norii”. Ziua Mondiala a Meteorologiei este sarbatorita in fiecare an la 23 martie si marcheaza intrarea in vigoare, in anul 1950, a Conventiei Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM).


loading...

loading...
Feminis.ro
Obiectiv.info STIRI ASEMANATOARE
Citeste despre: , , , , , ,
Mama de profesie
 
VERSIUNEA MOBILA